Harjoittelu. Kävele OrtoMalli Stepin mukaisesti korottomalla pehmeällä kengällä.Mikäli haluat pohjallisella pitkäkestoista vaikutusta jalkaasi jalan lihasten perusvoima on saatava takaisin. Muussa tapauksessa koko jalan nivelet kärsivät!!!!!

jalat22Älä lähde pitkälle lenkille tai esimerkiksi vaellukselle ennen kuin olet totutellut pohjallisiin!

OrtoMalli-muotopohjallinen ei yleensä aiheuta kipua ja on miellyttävä ja sitä voidaan käyttää heti ilman erikoisempia harjoitteita. Mikäli jalan luuasentoanatomia on voimakkaasti muuttunut, voi se olla syynä paineen tunteeseen pitkittäisholvin alueella. Kun alat käyttää pohjallisia jalka on myös harjoitettava tarpeeksi elastiseksi. Paineen tunne ohjaa jalan painetta oikeaan suuntaan eli päkiälle. Holvikaari korostuu, holvikaari aktivoituu ja irtoaa hetkeksi pohjallisesta jolloin paineen tunne helpottuu. Olet alitajuisesti harjoittanut jalkaasi. Tämä on interaktiivista toimintaa.

Vaikka muotopohjallinen olisi kuinka oikea ns. luuanatomisesti, mutta sen käyttö kipeyttää jalkaa, niin ajatellaan, ettei tukipohjallinen ole sopiva, ja se heitetään usein pois tai sitä muokataan aiheetta.

OrtoMalli-muotopohjallinen on luuasentoanatomisesti oikeanlainen. Jos kuitenkin kipua ja arkuutta esiintyy, niin jalkaa täytyy harjoittaa muotopohjalliseen sopivaksi ja siten oikeanmalliseksi. Kipu katoaa, kun jalkaterän kudokset sopeutuvat takaisin oikeaan liikkeseen. Nivelien kapseleissa ja nivelsiteissä on ns. geneettinen muisti, joten venyttelyllä ja harjoitteilla saadaan jalkaterä taipuisaksi ja takaisin optimaaliseen asentoon. Kts.” jalkapuu”

Harjoittelussa tärkeää on venyttää jalkaterän nivelet notkeiksi siten, että jalkaterä taipuisi paremmin alas lattiaa kohden. Jalkaholvia voi venyttää tehokkaasti (katso liikkeet ) ”jalkapuulla” ja pohjallisten avulla. Sitä tulisi tehdä päivittäin muutama minuutti vaikkapa TV:tä katsellessa.

Hyvä tapa sopeuttaa jalka muotopohjalliseen on käyttää niitä lyhyitä aikoja useasti päivässä.

Toinen tärkeä asia harjoittelussa on vahvistaa jalkojen lihaksia. Päkiällä kävelyä useita kertoja päivässä, varpaat ylös taivutettuina, kantapää irti alustasta. Normaalissa asennossa tai polvet koukussa ja lantio alhaalla ”hiipien”. Myös rappusia noustessa voi astua pelkästään päkiällä. Kävely päkiällä jalat reilusti erillään toisistaan sekä ns. ristiin astuminen ovat jokaisen toteutettavissa. Kyykkyynmeno päkiällä tai kantapäillä hitaasti tehden on oivaa tasapaino-, koordinaatio- ja voimaharjoittelua. Esimerkiksi naruhyppely on edullinen ja todella tehokas harjoitus. Astele avojaloin lattialla varpaat voimakkaasti taivutettuina ylös ja mikäli mahdollista astele välillä vain päkiällä tässä asennossa normaalisti ja välillä polvet koukussa. Ulkosyrjällä kävely, varpaat ylös taivutettuna, on myös hyvä harjoite.

Päkiäjuoksun opettelu kehittää jalan tärkeimmät lihasryhmät, lyhyetkin matkat riittävät. Muista elastiset kengät.

Voimakkaan holvin omaavan voi myös tehdä näitä harjotteita OrtoMalli muotopohjallisten käytön yhteydessä. Kun tunnet holvin kohdalla painetta, astele 2-4 minuuttia päkiällä. Näin paineen tunne katoaa. Tämä toiminta on interaktiivisen pohjallisen tarkoitus. Opit harjoittamaan lihaksiasi lähes huomaamatta, kun tämä tulee toistettua automaationa useita kertoja päivässä.

Nämä harjoitteet ovat jo sinänsä riittävät hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Harjoitukset eivät maksa mitään ja ne voi sovittaa jokaisen päiväohjelmaan . Niitä tulisi tehdä alussa varoen mutta joka päivä vähintään noin 3 kk:n ajan, jotta tulokset olisivat nähtävissä. Vaikeissa jalkaterän madaltumisissa tottuminen voi viedä 3–6 kk. Paineen tunnetta holvin alueella jalkapohjassa varmaankin tuntuu, tunteen tarkoitus on siirtää painopistettä päkiälle ( interaktiivinen pohjallinen ) jolloin pistävät kivuliaat kivut yleensä nilkan ja polvien alueella katoavat.

Jalkaa ei saa tukea yksilöllisellä pohjallisella väärään asentoon. Jalkaterän toiminnan palauttaminen OrtoMalli pohjallisella oikaisee ylipronaatioa tehokkaasti.