Tarvitsenko minä OrtoMalli-pohjallisia?

Jos haluat että yhdessä OrtoMalli pohjallisten ja harjoitusten kanssa saat jalkasi lihakset toimimaan oikein. 

back_painOrtoMalli-muotopohjallisia on hyvä käyttää, mikäli:

  • nilkoissa, polvissa tai lonkissa on pitkäaikaista kipua
  • alaselän alueella on ollut pitkään väsymystä ja kivun tunnetta
  • et voi seisoa pitkään nojaamatta toiseen jalkaan, tai jalkaterä on voimakas kaarinen.
  • vanhemmillasi on ryhtivirhe tai nivelkulumia jaloissa,
  • jalat ovat eripituiset, sinulla on toistuvia lihaskramppeja tai polvien sisäpuolella pitkittynyttä kipua,
  • esimerkiksi selän hoidoista ei ole ollut hyötyä,
  • sinulle on toistuvasti diagnostisoitu alaraajoissa limapussin tulehduksia (bursiitti).

Asentovirheet ovat useimmiten itseaiheutettuja. Onkin syytä ohjata nuori ihminen ajoissa oikeaan liikeketjuun.

Pohjallisen ensisijaisena tehtävänä on ehkäistä ennalta näitä oireita!

 

Ylipronaatio ja liikeketju. Vain yhdessä harjoitusten ja interaktiivisten pohjallisten kanssa saat pysyvän kestävän vaikutuksen.

Ylipronaatio (holvin madaltuminen ja nilkan taipuminen sisäänpäin) tai ns. lattajalkaisuus aiheuttavat monia virheasentoja sekä liikeketjun häiriintymistä. Tätä tapahtuu jo nuoresta saakka, ja se vaikuttaa aikuisena erityisesti ikääntyvään kehoon paljon. Polvien yliojentuvuus ja pihtipolvisuus ovat eräitä hyvin tavallisia virheasentoja, joihin voidaan vaikuttaa OrtoMalli-muotopohjallisilla. Nämä asentovirheet ovat todella tavallisia jo 12–16-vuotiailla lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Tämä virheasento voi olla todennäköinen syy mm. penikkatautiin, limapussitulehduksiin, plantaarifaskiittiin tai myöhemmässä iässä artroosiin (nivelrikko) nilkoissa ja polvissa. OrtoMalli-muotopohjallisten koko alkaa numerosta 28.

pro2Aikuisilla virheasento ei korjaannu ilman muotopohjallisten jatkuvaa tukea ja lihasharjoitusta, koska jännekalvot ja nivelsiteet ovat usein jo rappeutuneet ja ns. ylivenyneet. Joskus jopa leikkaushoito voi olla tarpeen, mikäli esim. tibialis posterior -jänne on vioittunut. Pohjallisten jatkuva käyttö kaikissa kengissä (myös sisäkengissä) on suositeltavaa terapeuttisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Terapeuttinen vaikutus tarkoittaa sitä, että jalan asentoa ylläpidetään optimaalisena aina kun sitä rasitetaan jollain tapaa.

Viereisessä kuviossa on muotopohjallisen vaikutusta osoittava kaaviokuva. Napsauta kuvaa saadaksesi sen isommaksi.


Alla olevissa kuvissa on 21-vuotias nainen. Vasemmalla olevissa kuvissa (A.) liikeketju on täysin hajonnut jalkaterien virheasennon takia. Lihasten suojajännitystä ei ole juuri lainkaan, jolloin vartalon paino jää nivelsiteiden varaan. Polven tukikudokset ylikuormittuvat ja esimerkiksi polvien nivelrikko on vuosien edetessä todennäköisesti väistämätön, ellei asentoa saada pikaisesti korjatuksi. Vieressä olevassa sivultapäin kuvatussa (B.) tilanteessa näkyy polvien yliojentuminen ja virheellinen vartalon tasapaino. Optimaalisen liikeketjun puuttuessa ja ns. virheellisen asentotajun (proprioseptiikan) takia tasapaino ja painopiste ovat vääriä.

Alhaalla oikealla olevassa kuvassa (1.) on optimaalinen asento. Kuvassa (2.) näkyy sama tilanne sivulta otetussa kuvassa. Asentoreseptorien (liike ja asentotunnistimet) informaatio pitää asennon oikeana, jolloin tasapaino on hyvä ja polvet ja nilkat ovat oikeassa kulmassa. Lihasten lepojännitys jaksaa vaivatta pitää asennon oikeana, joten vaikutus myös selän asentoon ja tasapainoon on merkittävä. Katso tästä lisää osiosta Harjoittelu.

jalat

Napsauta kuvaa saadaksesi sen isommaksi.